Növénytörténelem

Egy kis növénytörténelem

A zöld beépült génjeinkbe. Az emberré válás évezredes útján szoros kapcsolatban éltünk a természeti környezettel, a növényekkel, melyek jelezték a vizet, tápláltak, gyógyszerként, építõanyagként, ruha alapanyagként szolgáltak. Az evolúciós hatásuk belénk ivódott. A civilizáció kezdeteitõl, amint az ember egyre több idõt kezdett épületben tartózkodni ide is magával vitte a növényeket. Kínában már idõszámítás elõtt 1000 évvel házi növényeket neveltek, a rómaiak cserepes növényekkel díszítették az átriumokat, a felfedezések korában, az utazók egzotikus növényekkel tértek haza, melyek idõvel gazdasági jelentõségre tettek szert. A 18. században kezdték a ritka növényeket ún. orangerie-ekben és üvegházakban tartani. Csak a II. világháború után terjedtek el hatalmas számban a szobanövények nem utolsó sorban a központi fûtés terjedésének köszönhetõen, mely kellemes környezetet biztosított számukra. A hatvanas években jelentek meg az irodákban és mára szükséges részévé is váltak.

Növényekrõl tudományos szemmel

Tudta-e, hogy a NASA egyik kutatója, Dr.B.C. Wolerton ötlete volt, hogy a növényeket a lebegõ mikroszennyezõdések, káros anyagok megkötésére használják? Kutatásai során jött rá, hogy bizonyos növények nagymértékben képesek csökkenteni a levegõ formaldehid- és szén-monoxid szintjét. 19 növényfaj vizsgálata során bebizonyosodott, hogy a mérgezõ anyagok megkötésében és lebontásában a növények gyökerei játszák a fõ szerepet. Az Aloé (Aloe barbadensis), a csokrosinda (Chlorophytum elatum), a filodendron (Philodendron selloum) és a sárkányfa (Dracaena fragans) a formaldehid; a borostyánvirág (Hedera helix), a vitorlavirág (Spatiphyllum), a sárkányfa (Dracaena marginata) a benzol és a triklór-etilén bontásában jeleskednek.

Tudta-e, hogy a növények akár 30%-kal is csökkenthetik különbözõ egészségügyi panaszok gyakoriságát? Egy norvég kutatócsoport 1995-ben munkahelyi csoportok hangulatát, egészségügyi panaszait vizsgálta és követte nyomon. Megállapították, hogy a növényekkel ellátott irodában 20-30%-kal csökkent a fáradtság, fejfájás, bõr- és nyálkahártya kiszáradás.

Tudta-e, hogy a levegõ oxigéntartalma, akár 16%-ig csökkenhet (a normális 21%-ról) anélkül, hogy ezt észrevennénk? Ehhez hasonlóan a szén-dioxid koncentráció három-négyszeresére növekedése is jól elviselhetõ. Ugyanakkor a szagokra sokkal érzékenyebbek vagyunk.

Tudta-e, hogy a helyiség levegõjének javításában a növényeknek nem az a legfontosabb szerepük, hogy oxigént termeljenek, hanem hogy a megfelelõ páratartalmat biztosítsák? Egyes növények a felvett víz 97%-át elpárologtatják. Magasabb páratartalom mellett kellemesebb a közérzet, kevesebb a szálló por. A levegõ nedvességtartalmát akár 10-15%-kal is növelhetik a nagylevelû, vízben álló növények a legalkalmasabbak, mint pl. a papirusznád.

A pénzhozó fa

A majomkenyérfafélék családjába (Bombacaceae) tartozó növény Közép- és Dél-Amerika trópusi mocsaraiból származik, külföldön közismert nevei: Malabari gesztenye, Guyanai gesztenye, vagy ,,gondoskodó fa', utalva sokféleképpen hasznosítható részeire. Ma a nemzetközi kereskedelemben leggyakrabban ,,pénzesfa' (money tree) néven fut.

A Pachira macrocarpa (vadkakaó) pénz és szerencsehozó tulajdonsága régi mondákból ered.  A történet szerint Kelet-Ázsiában élt egy szegény ember, aki pénzért imádkozva ezt a különleges növényt találta. Ezt jelnek vette, hazavitte, leszaporította, és meggazdagodott a fiatal, ellenálló növények eladásából. Egy 1986-os eset szerint egy taiwani kamionsofõr elõször font össze öt tövet egy cserépben. Ez a különleges forma azután hatalmas népszerûségre tett szert Japánban, majd egész Kelet-Ázsiában, mesés vagyonnal jutalmazva a kreativitást.

A vadkakaót a jó pénzügyi szerencse elõsegítõjének tekintik, ezért sok irodaépületben találhatunk ilyen növényeket, általában vörös szalagokkal, vagy más látványos dekorációval ellátva. Ma a Pachira a maga évi 7 millió dolláros forgalmával Taiwan mezõgazdasági exportjának jelentõs részét teszi ki.

 

hívjon minket! +36 20 237 1521
Kapcsolat felvétel


biokal

Az Irodavirág.hu a Fitoland Dísznövénykertészet növénydekorációs oldala