Hidrokultúra

Az irodába, várótermekbe, folyosókra kerülõ növények az optimális üvegházi környezetbõl leggyakrabban egy száraz levegõjû, kevés természetes fényt tartalmazó zárt térbe kerülnek, ahol öntözésük, tápozásuk már nem lesz olyan rendszeres, mint a korábbiakban. Ráadásul a hagyományos beültetéseknél a föld minõsége idõvel leromlik, veszít a térfogatából, csökken a víztartó képessége, ásványi anyag tartalma kimosódik. Felületén gombák vagy tõzeglegyek is megjelenhetnek. Így nem csoda, ha a növények szépsége hamar megfakul. A fenti problémákra nyújt tökéletes megoldást a hidrokultúra módszere. Ilyenkor a növény vízben áll, gyökerei pedig egy speciális agyaggranulátumba kapaszkodnak. Ezt az agyagranulátumot magas hõmérsékleten égetik, amikor az eredetileg apróbb darabkák víztartalma hirtelen elpárolog, pattogatottkukorica-szerûen felfúvódnak, és porózus szerkezetû, könnyû, semleges kémhatású anyag keletkezik belõlük. Ez a higiénikus növénytartási mód kifejezetten javasolt egészségügyi intézményekbe, oktatási intézményekbe vagy olyan sport-, wellness létesítményekbe, ahol a belélegzett levegõ minõségének kiemelt jelentõsége van. A hidrokultúra kizárja a gombák vagy más élõsködõk elszaporodását, így nem jelentenek veszélyt a levegõ minõségére. A felhasznált agyaggranulátum ugyanakkor a számos kellemetlen tünetet kiváltó száraz levegõ minõségén is javít. Folyamatos párologtatással védi a bõr, nyálkahártya kiszáradását, ezáltal csökkentve a légúti betegségek elõfordulását.

Hidrokultúrás megoldásnál a növény egy ránézésre nem látható betétcserépben van, amelyet mázas kerámia vagy mûanyag kaspó takar. A betétcserépben alakították ki annak a vízmércének a helyét, amely egy úszó segítségével folyamatosan tájékoztatja Önt az aktuális vízszintrõl. Víz utánpótlásra csak akkor van a növénynek szüksége, mikor teljesen elhasználta a korábbi adagot. Ezt az állapotot a vízszintmérõ minimum állása jelzi, sõt, még ezután is érdemes 2 napot várni, hogy az edény aljában lévõ 0,5-1 cm víz is elfogyjon. Így a túlöntözés veszélye egyszer és mindenkorra megszûnik! További elõny, hogy mikro-granulátum formájában, olyan lassan és egyenletesen lebomló tápanyagot adhatunk a növényeknek, ami kb. hat hónapon át biztosítja az optimális tápanyag-utánpótlást.

Összefoglalva tehát a hidrokultúra elõnyei: 

  • szebb, hosszabb életû növények,
  • ritkább öntözés /akár két hétre is elmehet cége nyaralni/,
  • elkerülhetõ a túlöntözés /a virágpusztulás leggyakoribb oka/,
  • egyszerûen megoldott tápanyag utánpótlás /félévenként/,
  • nincs szükség átültetésre,
  • tisztább, higiénikusabb kezelés.

A dísznövények 95%-a alkalmas a hidrokultúrás tartásra. Az embereknek pedig 100%-a alkalmas arra, hogy hidrokultúrás megoldással gyönyörû növényeket neveljen.


 

 

Letölthetõ dokumentumok:

hívjon minket! +36 20 237 1521
Kapcsolat felvétel


biokal

Az Irodavirág.hu a Fitoland Dísznövénykertészet növénydekorációs oldala